Hoivapalvelut-ikoni, käsi kipsissä.
SunLumo

"Musiikki karkottaa vihan niistä, jotka eivät rakasta. Rauhattomille se antaa rauhan, itkevät se lohduttaa. Ne, joiden tie on tukossa, löytävät uusia polkuja, ja niille, jotka torjuvat kaiken, kasvaa uutta varmuutta ja toivoa." – Pablo Casals

Musiikkiterapia

Musiikkiterapia on kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa musiikin eri elementtejä (rytmi, harmonia, melodia, äänensävy, dynamiikka jne.) käytetään vuorovaikutuksen keskeisenä välineenä yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Musiikkiterapia voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa. Musiikkiterapiaa käytetään sekä kokonaishoidon osana muiden hoitomuotojen rinnalla että pääasiallisena hoitomuotona. Musiikkiterapialla voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia sekä fyysisten että psyykkisten oireiden ja sairauksien hoidossa. Musiikkiterapia soveltuu lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille.

Musiikkiterapian perinteisiä sovellusalueita ovat psykiatria ja kehitysvammaisten kuntoutus. Uudempia käyttöalueita ovat esimerkiksi kommunikaatiohäiriöt, neurologiset ongelmat, päihteisiin, työuupumukseen ja kipuun liittyvät ongelmat sekä saattohoito.

(Suomen musiikkiterapiayhdistys, 2018)

Musiikkiterapian menetelmät

Musiikkiterapiaistunto on aina luova prosessi ja asiakkaalta ei edellytetä musiikillisia taitoja. Musiikki on väline, ei itsetarkoitus. Musiikkiterapian menetelmiä ovat mm. musiikin kuuntelu, laulaminen, soittaminen, improvisointi, liikkuminen musiikin mukaan, laulujen tekeminen, musiikkimaalaus ja fysioakustinen hoito.

Musiikissa on paljon mahdollisuuksia. Musiikki aktivoi alitajuista, tiedostamatonta mielenmaisemaa. Sen keinoin voidaan sekä paljastaa että parantaa. Musiikin avulla voi käsitellä vaikeitakin asioita turvallisesti, symbolisen etäisyyden päässä. Musiikki saa aikaan vuorovaikutusta, se antaa esteettisiä kokemuksia ja tuottaa mielihyvää. Musiikilla on myös fysiologisiavaikutuksia. Sen avulla voidaan stimuloida tai rauhoittaa. Musiikkia käytetäänhyväksi myös kivun hoidossa.

Kenelle musiikkiterapia sopii?

Musiikkiterapia sopii monipuolisesti kaikenikäisille. Musiikkiterapia sopii useimmille tavallisen psykoterapian osa-alueille esim. masennuksen hoitoon henkilöille, jotka haluavat syventää terapian vaikutusta musiikin tuomien mahdollisuuksien avulla. Lisäksi musiikkiterapiaa voidaan käyttää myös toiminnallisena terapiana esim. neurologisessa kuntoutuksessa.

Aikuisten ja nuorten musiikkiterapia on usein psykoterapian tapaan keskustelupainotteista. Toisaalta puhumattoman erityislapsen kanssa musiikki itsessään voi toimia kommunikaation välineenä ja musiikillinen vuorovaikutus edistää puheen kehitystä.

Musiikin käyttö musiikkiterapiassa on aina yksilöllistä ja asiakaslähtöistä. Jos pohdit, voisiko musiikkiterapia olla sinulle tai lapsellesi sopiva terapiamuoto, niin ota rohkeasti yhteyttä. Kartoitetaan musiikkiterapian mahdollisuuksia tarkemmin yhdessä!

Lisätietoa musiikkiterapiasta: www.musiikkiterapia.net